Segueix-nos
Els usuaris de L’espai coneixen les tradicions i festes d’Encamp
M'agrada Imprimir

Els usuaris de L’espai coneixen les tradicions i festes d’Encamp

Les tradicions, trobades populars i festes de la parròquia d’Encamp han estat les protagonistes de la xerrada que el coordinador de Museus i Tradicions del comú d’Encamp, Robert Lizarte, ha ofert aquest dimarts 11 de febrer a L’espai de la Fundació Crèdit Andorrà. L’activitat ha comptat amb l’assistència d’una trentena de persones. Tal com ha explicat Lizarte, hi ha tradicions i costums encampadans que són “més coneguts” com pot ser el Carnaval i d’altres petites festes que ho són menys. Amb la xerrada oferta ha intentat donar a conèixer l’ampli ventall de tradicions que hi ha a la parròquia.

Així, el coordinador de Museus i Tradicions ha explicat que el Carnaval és la celebració “més coneguda”, amb actes com el Ball de l’Ossa, els Contrabandistes, l’Operació Carnestoltes o la penjada del Carnestoltes. “És una festa molta arrelada i de molta tradició”, ha dit, afegint que data dels anys 40 o principis del 50 i que llavors es va impulsar “amb molta força”. “Encamp és una parròquia molt tradicionalista”, ha exposat Lizarte, fent èmfasi en “l’amor i l’estima” que tenen els encampadans per les seves tradicions.

També ha posat en relleu altres “festes més petites i veïnals” que se celebren al llarg de l’any a la parròquia i que són menys conegudes, com la Mare de Déu de l’Ecologia o la llegenda de l’oratori de les Bons.

Quant al fet de quines tradicions s’han perdut i caldria recuperar, Lizarte ha explicat la del Cullerot, un personatge que sortia només per Carnaval, vestit amb un ‘cucurutxo’ al cap, carregat amb una bossa de cendra, picarols a mans i peus i esquelles a la cintura. La seva “funció era anunciar que s’acabava el Carnaval” llençant cendra el dimecres de cendra. De cara a l’any que ve, ha afegit Lizarte, es vol recuperar aquest personatge.

Tornar