Segueix-nos
M'agrada Imprimir

Crèdit Andorrà ofereix noves jornades de portes obertes al seu fons d’art

Crèdit Andorrà organitza unes noves jornades de portes obertes al seu Fons d’Art, una col·lecció privada i sense ànim de lucre que té per objectiu preservar i divulgar l’art. Les persones interessades a assistir-hi han de fer una reserva prèvia al telèfon 88 88 80.

Creada el 1987, la pinacoteca inclou més d’un centenar de quadres dels pintors catalans més destacats dels segles XIX i XX –entre els quals destaquen peces d’autors com Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell, Anglada Camarasa, Joaquim Vayreda, Francesc Masriera i Joaquim Mir–, i una col·lecció de rellotges domèstics catalans del segle XVIII i d’instruments singulars per mesurar el temps. També es pot veure la predel·la i la taula L’aparició al mont Gàrgan del retaule gòtic de Sant Miquel de Prats a Canillo, del segle XVI. Com a novetat, durant aquestes jornades es podrà veure l’obra Dama con guante blanco de Pere Pruna.

Les visites són guiades i d’una hora de durada, i es faran en grups de màxim 15 persones. El Fons d’Art de Crèdit Andorrà es troba a l’edifici Crèdit Centre, a l’avinguda Meritxell, 80 d’Andorra la Vella.

Algunes de les peces més significatives de la col·lecció

Predel·la del retaule de Sant Miquel de Prats

És una de les peces més significatives de principi del S. XVI a Andorra. Està emmarcada en la tradició medieval per tècnica i composició sobre taula, però la iconografia és reveladora d’uns coneixements i una sensibilitat més propers al Renaixement.  

Està composta de cinc taules que representen escenes de la passió de Crist: el prendiment, l’interrogatori davant Pilat, la crucifixió, les lamentacions i la sepultura de Jesús.

Ramon Casas

Hi ha diverses obres del pintor modernista català Ramon Casas (Barcelona, 1866-1932). Destaca un autoretrat del pintor a mida natural, pintat a l’oli sobre arpillera. Aquesta obra fou pintada en reconeixement a l’exèrcit francès acabada la Gran guerra, després d’un viatge a París on va ser condecorat amb la Légion d’Honneur pel govern francès. El Fons d’Art també disposa d’una tela coneguda amb el nom de Rosarito i molt típica del seu repertori: la model, Júlia, musa i posteriorment la dona del pintor, representa una dona segura. L’autor utilitza una suau carnació d’elevat valor tècnic.

Francesc Masriera

El Fons d’Art té quadres de Francesc Masriera (Barcelona 1842-1902). “Els Masriera”, tal i com se’ls coneixia a la Barcelona burgesa, van ser pintors i joiers molt representatius. Pintaven sovint la figura femenina, d’estil refinat i realista. La copa de xampany n’és un exemple, així com la senyora amb mantellina, de moda entre la burgesia refinada de l’època.

Isidre Nonell

És una peça important del pintor modernista Isidre Nonell (Barcelona, 1872-1911). Es tracta d’un retrat de grans dimensions d’una dona gitana. Nonell s’interessà sempre per la gent marginada, solitària, malalta, sobretot dones d’ètnia gitana que mostren actituds normalment de tristesa i de pobresa. Els seus quadres són habitualment petits i pintats sobre paper, ja que el pintor disposava de pocs recursos econòmics. Per aquest motiu, el quadre de gran format que es pot veure al fons d’art té molt pes en aquesta col·lecció.

Escola Olotina

Enric Galwey

En el Fons d’Art hi ha vàries peces d’artistes que formaven part de l’Escola Olotina. Són paisatges naturalistes, de la Garrotxa, hereus de la tradició francesa de l’escola de Barbizon.

Aquesta obra és d’Enric Galwey (Barcelona, 1864-1931), deixeble de Joaquim Vayreda i membre de la segona generació de l’escola paisatgística d’Olot.

Joaquim Mir

Joaquim Mir (Barcelona, 1873-1940) és un pintor postmodernista, de pinzellada intensa i efectes de llum fruit del seu enfrontament personal amb la naturalesa, que va fer estada al Principat. El Fons d’Art disposa de l’obra titulada Prats de Santa Coloma, realitzada l’any 1932.

Rellotges domèstics catalans

Destacada col·lecció de rellotges domèstics catalans del S. XVIII. Són peces executades en ferro forjat i llautó gravat amb una tècnica constructiva molt particular hereva de l’ofici d’antics ferrers copiant els models dels rellotges de campanar.

Web del Fons d’Art

El Fons d’Art de Crèdit Andorrà també té el seu espai al món digital, art.creditandorra.com. Es tracta d’un lloc web, accessible en català i en anglès, que intenta reproduir la visita al fons com si es tractés d’un museu virtual, amb les corresponents sales d’exposició.

L’element central són les pròpies obres que formen la pinacoteca del banc, que estan ordenades per temàtica artística i també per autor, per facilitar-ne la cerca. La pinacoteca virtual està distribuïda en els apartats següents: Arquitectura i urbanisme, Escultura, Estils i tendències, Pinzellades de llum i de color, Fons d’art sobre paper, Pintura antiga (s. XVII-XVIII), El rellotge català (s. XVIII), La presència femenina i Andorra (retaule del s. XVI).



Tornar